Bvc-besök

Då har vi varit hos bvc igen och mätt och vägt lilla damen. Givetvis var jag spänd på att se om hon gått upp ordentligt i vikt och gissa om hon hade!!! 250 gram på en vecka så nu väger Tjorven 5150 och har således kommit över födelsevikten. Hon hade även vuxit två cm och är nu 58 cm lång. Inte konstigt att det börjar bli meckigt med kläder i storlek 56 då... Jag började göra en liten utrensning i de i morse. Lite sorgligt att hon vuxit ur dem, men samtidigt har hon fått så mycket nya fina flickiga kläder i storlek 62 i julklapp, så det är roligare att använda de än unisex-plaggen...

G kollade även om lilla Tjorvis kan följa med blicken och det gick så bra, så bra. Det ska man nämligen kunna när man är en månad (vi hade med andra ord haft 1 vecka till på oss om det inte funkat riktigt idag!) Sen fick jag även bekräftat att det är helt ok, till och med bra, att jag inte har lust att låta folk hålla henne till höger och vänster utan det är vår trygghet hon behöver än så länge. Alltså kan jag fortsätta vara lite ego ett tag till :D

Igår började jag pyssla lite med dopinbjudningarna när M tittade på Mission Impossible. Jag har fått ihop texten så nu ska det bara köpas papper och kuvert sen blir det pyssel. Ska eventuellt åka till stan imorgon och titta lite på rean och då kan man ju passa på att gå inom en pappersbutik och fixa det som behövs till korten. Måste köpa skumpa med ju! Lite får vi fira att ett nytt år är i antågande och jag föredrar skumpan framför smällarna :D

Så här ser tillvaron ut hos oss

Tjorven blir bara mysigare och mysigare och tala om att man lyckats få ytterligare en praktunge. Vårt dygn ser ut på följande sätt:
Vi går som regel upp klockan sex på morgonen äter och slumrar sen på soffan till åtta- niotiden då det äts lite till och mamma äter frukost och ser till att komma i duschen. Sen går dagen med amning ca var tredje timme lite vakna stunder men mest sovande. Vi försöker komma ut på en promenad varje dag och vagnen är hur mysig som helst så länge det rör på sig. På kvällen så äter snuttan vid sex-sjutiden och sen har hon som regel en vaken period fram till åtta-nio. Under denna stund brukar hon ligga och titta lite i sitt babygym och när livet börjar bli tråkigt så får hon bada i handfatet en runda och busa på skötbordet. Sen är tid för lite mer mat och sängen där man somnar gott numera. Så mamma och pappa har lugna sköna kvällar framför tv:n och får sova själva i sin säng till klockan två på natten ungefär, då kommer Tjorven över och får nattmat och sen samsover vi resten av natten.

Det är så underbart att ha fått ett litet knyte igen nu när de andra är "stora" och inte har tid med sina föräldrar :) Sonen har till exempel varit borta hela helgen med hockeyn och spelat cup. Han kommer inte hem förrän imorgonkväll den rackaren! Tyvärr hade det inte gått så bra för dem, utan de har förlorat sina matcher, men F hade spelat bra i alla fall.

Här hemma har det spelats Guitar hero i kväll. Sablar vad det är roligt men jag får nog tjuvträna lite när M jobbar för som det är nu får jag stryk... och det vill vi ju inte hehehe!

Pust!

Så då har vi klarat av två dagars julfirande och ska bara ta oss igenom dagens aktiviteter med. Kalkonmiddag idag med M:s syster S med familj, deras far och farmor. Så just nu står M och förbereder mat.

Julafton tillbringades till största del i hemmets lugna vrå. Vi gick ner till S & F en liten runda och åt middag, men i övrigt var det mys hemma som gällde. På kvällen hade jag och M vår lilla julklappsutdelning. Jag fick ett par örhängen, en pyjamas och en bok och blev mycket nöjd. M fick manschettknappar, skjorta och tröja och ett foto på oss två som jag förstorat.

Juldagen bjöd på å sin sida på betydligt mer action då alla stora barn kom hem och vi firade storjul med våra föräldrar och syskon med familjer! Nio vuxna och tio barn och en vansinnig massa mat och julklappar. Klockan tre kom gästerna och vi inledde med lite glögg och godis innan det var dags att plocka fram mat. Barnen for ut och spelade bandy på gatan innan maten och även i väntan på julklappsutdelningen. Klockan nio på kvällen var kalaset över, gästerna hade åkt hem och städning återstod. Det gick dock rätt snabbt så det var inget större problem :)

Barnen blev nöjda med kvällen och med sina julklappar och även jag och M kände oss tillfreds med allt, så det får man säga var en lyckad jul.

God Jul



Busig liten jultjorv :)

Lillejulafton

Dagens projekt blev att få ordning på granen, röja och förbereda lite mat till juldagen. Stressnivån höjdes ett tag eftersom julgransfoten läckte vatten, men M körde och köpte ny och sen fick vi ordning på eländet. Nu står den i sitt hörn och är så tjusig så. Matilda är riktigt imponerad med av den och tittar storögt när vi sitter i soffan. Allt som lyser är ju jättefint!

Imorgon ska vi ta det lugnt och mysa en massa. Ett litet besök hos M:s syster med familj blir det för att käka, men i övrigt ska vi bara vara ensamma hemma. Känns skönt. Behöver ladda batterier inför juldagen då alla barn kommer hem igen och vi ska fira stor jul med tjocka släkten!

Så från oss alla, till er alla... En riktigt god jul :)


Da'n före da'n före doppareda'n...

Snart julafton! Jippi!!!

Idag har vi varit och vägt Matilda igen och hon har uppenbarligen ätit bra i helgen för hon hade gått upp 110 gr sedan i fredags så nu står vågen på 4900 gr. Duktigt jobbat av både mamma och Matilda. Om en vecka är Tjorven kanske uppe i sin födelsevikt igen då.

Idag hade Matilda och pappa sin första stund ensamma hemma mellan två amningspass. Mamma kom nämligen på att hon behövde ett par små attiraljer på Väla och det finns inte en chans i h-vete att Matilda följer med dit bland alla bacillusker. Usch och tvi! Tyvärr så var det ju så att man var inte ensam på Väla så jag fick inte fixat allt jag tänkt mig, utan efter en halvtimme så var det risk för att mord skulle begås, alltså gick färden hemåt igen. Väl hemma satte pysselverkstan igång och nu är barnen snyggt inramade så att de kan packas in i fina julklappar till "di gamle" Nu ska jag bara tjata lite mer på M att vi måste ta in granen så alla julklappar har någonstans att bo!

Bvc-besök

Idag har vi varit hos "syster" Peter och vägt och mätt Matilda. Det blev inte riktigt så bra som mamma hade tänkt sig inte. Lilla damen har inte gått upp i vikt senaste veckan så nu är det konstant ammande som gäller. Detta gjorde ju mig helt klart ledsen men förhoppningsvis rättar det till sig om hon får boppa en massa. Jag vill ju helst klara mig utan ersättningen. Mamma ska även se till att äta ordentligt (ja jag har råkat slarva med det när inte pappa varit hemma) så att där blir ordentligt med mjölk i tuttarna. Eller i alla fall kraftigare, mängden kan vi inte klaga på!

2 veckor

Tänk att nu har det gått två veckor sedan vår prinsessa kom till oss. Hon är så otroligt mysig nu när hon börjar få lite vakna stunder och ligger och snackar så gott hon förmår :) Hon gillar även när man går runt och tittar julbelysningen i fönstren. Jag kan tänka mig att julgranen kommer att bli en hit med alla ljus och röda kulor (inget glitter dock...) Beställde ytterligare en julklapp till mor- och farföräldrar igår, en postertavla av Tjorven och hennes kanin. Det fotot blev så himla bra som ni kan se :)



Idag har vi varit på premiärutflykt med Matilda i stan. Det var supermysigt och funkade hur bra som helst. Vi började med fika och då fick Matilda tutte samtidigt och sen sov hon så sött i vagnen under hela tiden vi gick i affärer. Vi träffade farmor med och hon var äntligen frisk så hon kunde titta lite närmre på Tjorven.

Eftermiddagen och kvällen har för Matildas del enbart bestått av att sova i mammas famn i princip. Jobbigt med så mycket frisk luft kanske. M och barnen bakade pepparkakor med rosa (hmm...) glasyr på under tiden vi tröttisar snarkade på soffan. Nu är det snart dags att snarka vidare i sängen istället :)

1 vecka till julafton!

Oh vad jag längtar! Älskar ju julen. Igår fick jag äntligen satt upp lite tomtar, men det var hemskt vad det var klent på tomtefronten. Eller, tomtar är här ju men inte så många som jag tycker är fina och vill ha uppe. Får nog köpa lite fler helt enkelt. Jag och M har planer på att åka ner till stan imorgon. M måste ju handla julklappar till undertecknad :) och jag behöver handla mer julpapper bland annat. Tänkte mig en sväng inom PoP med. De har en så söt pyjamas som är röd med vita hjärtan på och det hade ju passat lilla damen alldeles utmärkt. Sen kan det hända att det slinker ner en och en annan tomte med när man lullar runt...

Vad gjorde vi igår då? Nja inte så mycket. Pappsen jobbade och jag och snuttan gick här hemma och mös. Försöker få lite struktur över dagarna nu. Inte över hennes mattider, hon får äta när hon är hungrig och det är inte samma tider varje dag inte, men med att komma ut och gå en runda och lite med att få henne att sova själv någon gång under dagen så att jag kan pyssla runt lite i huset.  Då pappsen jobbar idag med så är det jag och snuttan som håller ställningarna härhemma. På ett sätt skönt att prova på att vara själv, men jag saknar ju M, det är så mysigt när han är hemma hos oss. Just nu ligger lilla Tjorven och snusar gott i alla fall i sin vagga (YES!) så jag ska ta och fortsätta att småplocka lite och passa på att ta en liten fika med :)

Datorhaveri, magknip och mys i badet

Ja det var väl ungefär det gårdagen bestod av. Datorhaveriet är inte så allvarligt förvisso, det är "bara" strömadaptern som gått sönder och det ska väl förhoppningsvis gå att fixa en ny relativt snabbt. Men tills dess kan jag inte använda min dator utan får ha den barnen brukar använda. Lite meck eftersom den inte kör Windows som jag är van vid att använda, utan Ubuntu, men man vänjer sig säkert vid det också.

Tjorven hade magknip ungefär hela dagen igår. Stackars liten, så det var bara att bära och vyssja mellan amningarna, det gick inte att lägga henne ifrån sig och inte ens pappa fick bära utan det var bara mamma som dög. På kvällen provade vi att bada första gången och se, det var mysigt minsann. Så länge tösabiten fick vara i badet var allt frid och fröjd men när jag plockade upp henne blev hon tokarg och sen körde vi samma visa igen, amning, bära, vaggning och sova på mammas mage tills det var dags att gå och lägga sig. Så idag hoppas vi på att det blir lite lugnare.

Tillbaka på benen

Så, då har man genomlidit en helg i mjölkstockningens tecken med feber och frossa. Vidrigt! Jag har bara legat pall och frusit något så fruktansvärt med bröst som har varit utspända som nypumpade fotbollar. Fyyyyy vad jag mått dåligt! Tur att man har en snäll tös som gärna äter en massa och ligger och sover på mamma och på så sätt även agerade värmeflaska! Således har det inte hänt någonting kul alls här i helgen.

Det är skönt att man är på benen igen i alla fall. Idag har vi dammsugat och tvättat golv, eller rättare sagt jag gjorde jobbet och Tjorven satt i sjalen och sov. I grodposition trivs hon alldeles utmärkt i sjalen och det är rätt skönt att kunna pyssla lite härhemma samtidigt som man bär tösabiten.

Feber och hembesök av bvc

Usch och fy vad det är pestigt med feber. Vaknade i natt med värk i hela kroppen och frossa. Inget vidare alls, så under dagen har det knaprats tabletter för att inte bli helt utslagen. Funderar på om det kan bero på att jag har för lite på mig när vi sover då vi har relativt svalt i sovrummet. Nattlinne nästa!

I eftermiddags fick vi besök av bvc. Lyxigt med dubbla sköterskor var det med :) De håller på att byta av varandra så därför kom båda. Riktigt trevliga och det kändes tryggt och bra. Tjorven väger 4800 gr så hon hade gått upp ungefär som hon ska. Det känns ju givetvis extra tryggt för mamma att veta att maten duger!


1 vecka!

Tänk att vi har haft lilla Matilda i en vecka nu. Helt ofattbart. Ofattbar är också den oerhörda kärleken man kan känna till en så liten varelse så omedelbart. Jag kan sitta med henne i famnen och bara titta på henne hur länge som helst. Det är så underbart och otroligt och fantastiskt på alla sätt och vis. Den största lycka som finns och det är helt underbart att få uppleva det en tredje gång.

Idag har varit en riktig sovdag för lilla fröken. De få stunderna hon varit vaken har vi passat på att träna med den förbaskade bärsjalen, hon verkar trivas rätt bra i den även om jag tycker att hon sitter knepigt, hon vill absolut inte ligga i den. Det blev även ett premiärdopp i handfatet idag då man kissade ner sig lite grann under ett blöjbyte. Badet var inte speciellt populärt men tutten efteråt var desto bättre!

Kvällen viks till ytterligare lussekattsbak då förra omgången tagit slut av någon mystisk anledning... Kan de gå upp i rök i frysen eller...?

Härmed meddelar vi att...

Tjorven ska heta Eva Matilda.

Helt underbart att äntligen kunna ge henne ett namn, fast hon lär nog kallas Tjorven ändå :) Just nu hänger hon på min axel och snusar så gott så gott. Mammas famn är oslagbar än så länge oavsett vad det gäller. Vagnen börjar dock funka ganska bra med, så länge den rör på sig då alltså! Så vi kör entimmespromenader en gång om dagen nu för att det ska sovas någon annanstans än hos mamma... Vaggan är inte så poppis ännu men det kommer kanske... Förhoppningsvis... Eller...?

Igår påbörjade vi Projekt Napp. Damen vill väldigt gärna tutta hela tiden och det är ju lite jobbigt när man typ är ute och går. Det gick ganska bra med att få henne att ta napp, men det ska vara Bambino Mam, inte Nuk! Det gjorde hon tydligt väldigt snabbt. Sen gick det dock utför framåt kvällen och jag fick ett litet psykbryt och världens sämsta samvete för att jag gav henne napp och inte tutte, så jag stortjöt i en timme när Tjorven halvsov fram och tillbaka med napp... Sen gick jag och la mig med snuttan... och tuttade henne! I morse slog det mig att det är ju inte konstigt att hon vill ha bröstet ofta...Stora bebisar behöver mycket mat för de får lätt lågt blodsocker! Vi ger ju inget tillägg heller nu när mjölken runnit till ordentligt, så min slutsats blev att vill hon tutta varannan timme ska hon få det och nappen använder vi till vagnen eller om man är lite halvsuttig EFTER att man ätit.

Förutom dagens obligatoriska promenad blev det lite bak på eftermiddagen. Saffransmuffins som blev långt i från snygga, men ack så goda! Kan inte förstå detta bakande jag håller på med hela tiden. Det har gått så långt att jag vill ha en assistent! (En snygg då givetvis och det ska inte vara en sån med massa knivar och skivor utan en sån med enbart degkrok och vispar)

Lilla Matilda när hon är vaken.


Aaaj mina tuttar!!!

Sablar vad det gör ont när tösabiten suger sig fast. Har hon bara fått grepp är det inget problem, men innan dess... Aj aj aj! I övrigt ska vi väl inte klaga för amningen flyter på väldigt bra hittills och med tanke på kvantiteten kiss och bajs som lilla fröken lämnar i från sig så behöver vi inte tvivla på huruvida hon får mat eller ej!

Det är riktigt tråkväder ute idag med regn och rusk. Det inspirerar inte alls till promenad fast man borde. Vädret är helt klart en stor nackdel med att få barn vid denna årstid! Men eftersom både jag och Tjorven behöver frisk luft så får vi väl helt enkelt ta oss i kragen och gå ett litet varv i alla fall. Pappsen har kört till jobb en liten sväng så vi får underhålla oss själva härhemma nu några timmar.

Igårkväll fick jag faktiskt två timmars sömn i sängen utan bebis vid sidan om mig. Hon knoppade gott i vaggan till tolv då hon ville ha mat och sen fick hon ju givetvis spendera resten av natten hos mig. Det är ju så mysigt att snusa bebis!


8 dec

Nu har vi varit hemma i tre dagar och allting flyter på. Tjorven äter, sover och bajsar och verkar vara allmänt tillfreds med tillvaron för det mesta. Givetvis så sover man bäst i famnen hos mamma eller pappa, men vi provar vaggan lite då och då.

På namnfronten gör vi små framsteg. Det finns förslag men eftersom vi inte är helt säkra och överens så håller vi det lite hemligt ett tag till.

Dagens projekt blir att försöka ge oss ut på en premiärpromenad. Lite frisk luft hade nog inte skadat.

Kvällsuppdatering:

Vi lyckades komma ut på en riktigt trevlig promenad efter en del bestyr. Tjorven är inte så förtjust i moment påklädning och var därför sur som ättika när vi började att gå. Efter 10 minuter somnade hon dock och vi kunde fortsätta vår promenad i lugn och ro så Xena fick kissat av sig ordentligt. Väl hemma fortsattes det att sovas en liten stund ute i vagnen tills det var matdags igen. Jag var däremot rejält mör när vi kom hem så eftermiddagen spenderades sedan på soffan med Tjorven i famnen.

I kväll har vi provat bärsjalen för första gången. Inte helt lätt trots att den heter Easy Hug... Vi får väl fortsätta att öva och hoppas att det blir lättare. Är lite sugen på att skaffa en Manduca med om ett tag, den verkar himla bra den med och om man köper en i neutral färg så kan kanske pappsen med tänka sig att använda den!

Lilla Tjorven



Två dagar gammal idag.

Igår kom mormor och morfar och hälsade på en liten sväng. Givetvis måste underverket beundras. Första natten hemma förlöpte smärtfritt, i mammas säng förvisso, men ändå! Det var många timmars sömn utan mat i alla fall.

Dagens utflykt bar av till egenvårdsavdelningen på sjukhuset då det var dags för PKU-testet och lite allmän koll. Vikten hade gått ner till 4660 och eftersom mamma glömt att de går ner i vikt de första dagarna blev jag alldeles förskräckt först. Det var dock inom ramar för all normalitet. De tyckte att hon blivit lite väl gul så de gjorde en mätning på henne, men det var inte heller någon fara. (Har tösen tänkt gå igenom hela regnbågen eller? Först blå sen gul...)

När vi kommit hem igen somnade jag och snuttan på soffan medans pappa körde och köpte salva till brösten (det gör ont att amma en krokodil) och en fin rosa babysitter till Tjorven. Den uppskattades väldigt av alla, för hon har snusat i den så att vi hunnit äta middag och rymma upp lite!


Äntligen!


Nu har vår lilla prinsessa kommit till oss. Eller lilla och lilla... 54 cm lång och 5030 gram i födelsemått, inte så litet!

Hade i vilket fall som helst en kanonförlossning där jag enbart använde mig av lustgasen och M masserade mig med lavendeloljan.

04,30 igår morse gick vattnet härhemma och 05,30 var vi inne på förlossningen. Då tyckte de dock att eftersom värkarbetet inte kommit igång ordentligt kunde vi åka hem en runda igen. Så vi åkte hem och M körde alla barn till skolan och jag satte på mig TENS-apparaten. När M kom hem igen efter skolskjutsandet tyckte jag dock att värkarna var för jävliga och att de kom fruktansvärt tätt så vi ringde förlossningen och åkte in igen. Klockan nio var vi således tillbaka på förlossningen och jag var öppen 4-5 cm. Hade en väldig lyx då vi hade en barnmorskestuderande, en erfaren barnmorska och en sköterska så det var inte mycket vi behövde vara ensamma utan vi hade full uppvaktning genom i princip hela förlossningen. Passade på att sitta på pilatesboll och använde lustgasen rejält under värkarna. Vid 11,00-11,30 började krystvärkarna ge sig till känna och sen blev det jobbigt ett tag. Jag hade ju planer på att sitta på förlossningspall, men väl där så orkade jag inte ta mig ur sängen. Istället modifierade de sängen så att principen blev densamma som på pallen. Damen fastnade lite i kanalen under några värkar men efter många om och men lyckades hon med hjälp av lirkande barnmorskor ta sig ut. Eftersom hon suttit fast ett tag så var hon rejält blå men det släppte snabbt på kroppen, ansiktet såg dock ut som ett blåbär hela gårdagen men nu har det lagt sig rätt så mycket.

Nu är vi i alla fall hemma igen och ska bara mysa och lära känna varandra. Det verkar vara en ganska nöjd dam som tycker om att snutta mycket på mammas bröst! Nu har hon dock funnit sig tillrätta i vagnen och sovit där i en halv timme åtminstone. Nästa omgång får vi ta och prova vaggan.

3 dec...

...och tre veckor kvar till julafton. Mysigt. Som den julfanatiker jag är så längtar jag givetvis jättemycket!

Idag har det julpyntats lite till på uterummet, putsat fönster och städats. Verkar dock inte som att det satte fart på junior utan det bidde bara ont i ryggen av det än så länge. Men det är ju jäkligt skönt att ha ett rent hem i alla fall!

E & C har öppet hus i sin klass idag så de ska gå i skolan till 18,00! Undrar hur roliga de kommer att vara när de kommer hem. Jag skippar dock att gå dit, orkar inte med alla kommentarer om att "har du inte fått än" Stora E ska sedan ha julfest med sin klass mellan 18-20 så M får vara i skolan mycket idag!


2 dec

Dagens besök hos barnmorskan: blodtryck 110/70, sf 39, hjärtljud 140, vikt 84,5.... Plus ett psykbryt som i sin tur resulterade i en tid på specialistmödravården redan i eftermiddag. Då jag har rejäla sammandragningar nu så hoppas jag även att det är lite på g och att de kanske kan tänka sig att hjälpa det lite på traven i så fall. Men vi får väl se vad som händer. En kontroll är ju bättre än inget iaf. De ska även kolla med ultraljud hur mycket fostervatten jag har och göra en uppskattning över hur stor den är. Känns lite spännande nu.

UPPDATERING
Resultat av läkarbesöket: Sovdos... Viktuppskattning (dock utan ul) 4500 gr... Öppen? Vet ej, för bebis ligger så högt upp att de kan inte känna om/hur mycket jag öppnat mig... De tror dock att jag öppnat mig eftersom jag är omföderska. Pga att bebis ligger högt upp kan de heller inte göra något för att sätta i gång det eller hjälpa det på traven. Mitt humör: Nja inget vidare just nu...

1 dec

Tänk när man var liten och såg framemot lucköppning och julkalender på tv. Varför visas det inte sådana mysiga julkalendrar längre? Eller är det så att bara för att man blev vuxen, tappade det lite av sin charm? Mina tre favoriter är Trolltider (så klart) Stjärnhuset och Julstrul med Staffan och Bengt. Av de som visats på senare år är Lassemajas detektivbyrå den som jag tyckt var bäst. Meeen man får väl ge årets en chans och kolla in den med ett hyfsat öppet sinne, i alla fall.  Vi får väl se vad som tycks, bedömning kommer senare...

Ljusstakar har kommit på plats i helgen, första steget i julpyntandet. Tomtarna får dock sova en stund till i sina lådor innan det är dags för uppställning. Skulle så gärna vilja köpa lite mer julgrejs att sätta upp, men det finns det inte riktigt utrymme för i budgeten för tillfället. Det är dock bara att inse (till min stackars sambos förskräckelse) - Jag är en riktig julnörd. Just love everything about it. I alla fall till nyårsdagen...

Dagens boktips: Vandrande stjärna av årets nobelpristagare J M G Le Clezio. En mycket bra bok om en judisk flicka och hennes uppväxt under andra världskriget. Handlingen börjar utspela sig i en by i Frankrike och efterhand följer vi E och hennes mor på sin resa mot Jerusalem via Italien. På denna resa möter E under ett kort ögonblick en palestinsk flicka vars vedermödor vi också får följa en bit.

Just det... fortfarande ingen bebis och 6 dagars övertid hittills...

RSS 2.0